Betyg: 3

Idag tittar vi på Ticket To Ride. Precis som Carcassonne så är det en klassiker, och en ganska vanlig inkörsport i hobbyn.

Spelplanen är en karta över USA (i grundspelet, sen finns varianter med Europa, England, Asien mm). Varje spelare har sen ett antal tågvagnar, och med dessa ska man bygga rutter mellan olika städer. Varje spelare har unika mål i form av kort som man dragit från en hög med dylika. På varje kort står det två städer, och dessa ska man förbinda, bygga ihop, med sina tågvagnar. Varje runda får man (om man kan) placera ut tågvagnar genom att spela ut bygg-kort (typ) i olika färger. När man inte har fler vagnar kvar jämför man hur många (och hur många poäng de ger) uppdrag man slutfört, räknar ihop lite andra saker, och den som har mest poäng har vunnit. Hur enkelt som helst!

De olika varianterna av spelet tillför olika regel-varianter. T.ex kan man åka båt (bl.a) i Europa-varianten. Ska jag sätta ett betyg blir det nog en trea. Jag skulle vilja ge det högre, men det faller på en viktig punkt för mig: De allra flesta gånger jag spelat så har det utvecklats till någon slags flermannapatiens. Det är väldigt lite interaktion mellan spelarna, utom möjligtvis när någon hinner bygga först på en viss sträcka. Det är något jag saknar i spelet.

Med det sagt, det är ändå ett trevligt spel och jag vet många som uppskattar det. Det är också ett spel man kan spela även om man inte är så mycket spelnörd. Man kommer in i det ganska fort. Kan också nämna att det finns en helt ok app med spelet också.