Betyg: 4

Här hittar vi det lilla spelet The Grizzled. Det är ett kooperativt kortspel, där man alltså inte spelar mot varandra, utan mot spelet. Och spelet är hårt och oförlåtande.

Handlingen i spelet är att alla spelarna är soldater i en liten trupp under första världskriget. Syftet är inte att vinna kriget, eller ens strider, utan bara att överleva. Det gör man genom att spela sig igenom en hög med prövningar (dvs kort).

Det finns en andra hög med (samma typ av) kort som motsvarar ens moral och resurser. Målet är helt enkelt att prövningshögen ska ta slut innan ens moral-och-resurshög gör det. Och det gör man genom att spela ut så många kort man har på hand som möjligt.

Lyckas man spela ut ett kort (enligt de regler och begränsningar som finns) så har man klarat av den prövningen. Sen finns det en möjlighet att hålla ett inspirerande tal, man kan få trauman av kriget osv osv.

Det här är ett riktigt elegant spel, med regler som effektivt fångar vedermödorna på slagfältet. Kan vara ett av de spel jag tycker är absolut mest väldesignat och elegant. Grejen är, det kan också vara där ett litet problem med spelet ligger.

När man väl har förstått tanken bakom spelet, då är det riktigt lätt och intuitivt att förstå. Men, det tog mig ett par spelomgångar innan jag förstod hur allting hängde ihop, och har också upplevt det när jag försökt förklara för andra. Det kan vara svårt att greppa tanken bakom.

Med det sagt, det är ett kul, och utmanande spel, och jag är frestad att ge det en femma (inte minst för att det är riktigt snyggt också), men jag backar nog till en väldigt stark fyra just p.g.a det jag nämnde nyss. Det tar ett par gånger att förstå tänket.

Det är inte reglerna i sig som är svåra, det här är ett ganska enkelt spel, utan just hur alla de rörliga delarna hänger ihop. Vad betyder det när man gör olika saker. Men när man väl får bitarna på plats: Briljant spel

Det är inget förfest-spel riktigt, och temat i sig är ganska mörkt. Men, lyckas man väl få bitarna på plats så är det ett spel som de flesta kan spela, man behöver definitivt inte vara spelnörd för att uppskatta det