Betyg: 4

Ni har störtat i öknen, och för att klara er därifrån måste ni hitta de olika delarna till ert luftskepp. Det är premissen för spelet Forbidden Desert. Det är, i likhet med ett par andra här, ett kooperativt spel där spelarna spelar tillsammans mot spelet. Det fungerar också bra som ett solo-spel.

Alla spelarna har 1 eller flera personer (som var och en har olika förmågor). Målet med spelet är att samla ihop fyra delar till sitt luftskepp, och sen ta sig till landningsplattformen så man kan ta sig därifrån. Detta ska man göra utan att törsta ihjäl, samtidigt som sandstormar flyttar runt brickorna på spelplanen och solen ibland bränner och förbrukar vatten. Dessutom kan rutorna begravas under sand som man måste gräva upp. Allt det här är i formen av ett rutnät med brickor som man går mellan och undersöker.

Dessa brickor kan flyttas runt av sandstormen, och de kan täckas med sand-brickor som man måste gräva undan om man vill undersöka.

Med reservationen att jag bara spelat det här på iPaden som app (som fungerar riktigt bra), så tycker jag det här är ett kul spel. Sen tycker jag det svårt att lyckas med, och så långt har jag bara vunnit någon enstaka gång.

Med det sagt, jag gillar spelet, och ger det en fyra. Dessutom kommer det i en fin plåtlåda :-) Det är definitivt ett spel som går att spela efter middagen med vänner, med spelnördar eller med familjen under jul.

Som liten appendix: Det finns ett "systerspel" som heter forbidden island, där man ska komma undan från en ö som håller på att sjunka ner i havet. Väldigt liknande spelmekanik