Betyg: 5

Dagens spel är ett av mina absoluta favoritspel, nämligen det något morbida spelet Guillotine. Det här är ett ganska enkelt, men väldigt väldesignat och elegant spel. Dessutom är illustrationerna på det riktigt bra. Det är franska revolutionen. Alla spelarna är bödlar som ska halshugga adelsmän (jag sa att det var lite morbidt).

När spelet börjar ställer man upp en Guillotine (i form av en liten kartong-konstruktion), sen lägger man upp 12 kort som föreställer olika adelsmän/ kvinnor och andra, i en kö till guillotinen. När det är ens tur, så kan man spela ut kort på handen för att ändra ordningen i kön så att man får den person som är värd mest poäng (t.ex Marie Antoinette) längst fram i kön. Sen halshugger man den som är längst fram i kön och lägger i sin egen poänghög.

Olika personer har dessutom olika effekter, t.ex att man får ta även nästa person i kön om man tar en viss person. Man kan också råka halshugga fel personer, och då får man minuspoäng.

Det här är ett riktigt kul spel, och får en klockren femma. Väldesignat, enkelt, snygga (och roliga) kort, och man spelar genom en omgång på kanske en halvtimme eller så. Funkar både som förfest-spel och efter julmiddagen med familjen.