Betyg: 5

Dagens spelutläggning är lite kopplad till ett samtal igår. En av sakerna som fångar mig med spel är att de ofta ger upphov till berättelser. Det finns nästan alltid ett narrativ. Om så väldigt enkelt.

Det gäller ju främst rollspel, och brädspel med tydliga miniatyr-inslag, men även många andra spel ger upphov till berättelser. Antingen om spelet själv, som en bra hockeymatch, eller om spelets tema.

Ett spel som definitivt kan ge upphov till något slags narrativ, och som innehåller moment av bluff, strategier och att ta beslut som kan leda till seger, eller förnedring, är dagens spel, nämligen Android Netrunner

Det är ett kortspel för två spelare. Den ena spelaren tar på sig rollen av en stor organisation eller ett stort företag, den andra som en hacker (netrunner).

Spelaren som spelar företaget har som mål att genomföra olika agendor, och hackerns mål är att avslöja och stoppa samma agendor. Spelet har mängder med expansioner med fler typer av företag, hackers, program, agendor osv

Det jag gillar med det är hur konkret det är i sitt upplägg. Varje agenda är ett kort, som läggs med baksidan uppåt. Det är servrarna hackern ska anfalla. Framför de olika agendakorten läggs sen skyddsprogram, brandväggar, fällor osv

Hackerns mål är sen att med hjälp av de olika hackingprogram (icebreakers, kodknäckare och annat) som hen har utrustat sig med (också olika kort som hen spelat ut) välja vilken server att anfalla, och sen ta sig genom de skydd som ligger framför den.

Det gäller då att välja rätt server att anfalla, att ha rätt program för att ta sig genom skydden. Och när man är framme vid servern, hoppas man att det är riktig information där, och inte en fälla. Mycket bluff, taktik och svåra val!

Betygsmässigt så vill jag nog ge det här en svag femma av fem. Det är lite komplext, och tar ett tag att komma in i. Men när man väl lärt känna den lek man har (man kan bygga ihop olika sorters lekar) och kommer in i spelet, så är det riktigt kul.

Kopplat till det, spelet kräver en del, och är inget man väljer som första-spel när man vill prova på spelhobbyn, eller något man tar fram som ett kul spel efter middagen med vänner. Med det sagt, ett spel jag uppskattar mycket, och önskar jag kunde spela mer