Betyg: 3

Till allas (nåja) stora (jaja) överraskning (typ) hittar vi idag Imperial Assault, från Fantasy Flight Games. Det är ett figurspel som utspelas i Star Wars-världen.

Det är ett assymetriskt spel, en spelare (åtminstone då jag spelat) spelar imperie-sidan, med alla dess enheter och karaktärer, och de andra spelarna spelar rebellerna, med en eller ett par figurer per spelare. På det sättet påminner strukturen lite om rollspel.Likheterna med rollspel fortsätter, i det att de olika karaktärerna har olika egenskaper och färdigheter, kan få erfarenhet och utvecklas mm. Och i likhet med många rollspel är också reglerna hyfsat detaljerade.

Ett "parti" ser ut så att man sätter upp spelplanen (bestående av olika kart-delar som man kan kombinera på olika sätt), placerar ut sina figurer och börjar spela. När det är ens tur kan man t.ex flytta sin figur, anfalla motståndare, gömma sig osv

Den som vinner när spelet är slut har vunnit. Typ. Oftast ska något specifikt mål med uppdraget uppfyllas. Till exempel kanske man behöver reparera en generator för att ett skepp ska kunna lyfta, samtidigt som motståndarna skjuter på en (lite ohyfsat av dem).

Efter massa funderande landade jag i en stark trea för det här spelet. Det är inte dåligt, men det har lite får mycket setup-tid, och är lite för komplext för att vara värt det. Jag upplevde det också som lite obalanserat till imperiesidans fördel

Men, om man gillar figurspel och inte har något emot lite tyngre regler så är det ett bra spel.
Däremot är det inget jag rekommenderar till casual gamers, åtminstone inte utan att veta vad man ger sig in på, och att ha någon mer erfaren som kan förklara med sig.