Betyg: 4

Dagens spel är Eldritch Horror, från Fantasy Flight Games. Det är ett brädspel som utspelas i skräckförfattaren H P Lovecrafts värld, med kosmiska monster och drivna personer som gör sitt bästa för att hålla dem tillbaka på olika sätt.

Om man ska koka ner spelet till dess enklaste idé så har varje spelare en karaktär, en investigator. De olika karaktärerna är olika bra på olika saker. (extrapoäng för att jag fick in ordet "olika" tre gånger i den meningen). Inför varje parti väljer man också vilket monster man står mot. I början av spelet står man sen i en av städerna på världskartan. När det är ens tur kan man välja att resa till annan stad, undersöka mer i den här staden, handla mm mm

Vad man än gör, så drar man ett kort från en av 375 olika högar, och löser vad som står på kortet. T.ex reser du till en ny stad, så drar du ett kort och ser vad som händer just där och då. Ofta är det någon slags utmaning, då man slår med tärningar och ser om det man gör lyckas eller ej. Detta påverkas ofta av vad som står på ens lilla karaktärsbeskrivning. Är man smart har man lättare att lyckas undersöka något t.ex. Målet är sen att samla ihop tillräckligt med ledtrådar så att man kan stänga de uråldriga portalerna (eller vad som nu krävs för att stoppa monstret). Utan att dö eller bli totalt galen av de olika monster man möter.

Ok, vad får det här för betyg då. Det är inte helt lätt, man kan argumentera för ganska många olika svar, beroende på vad man går efter, men till slut vill jag ändå landa på en fyra. Det är kul, jag tycker om att det är cooperativt, och att man kan spela själv.

Det är kanske inget "sen kväll efter middagen"-spel, det tar en del tid att spela och sätta upp. Det kan också kännas lite stort om man är ovan vid spel.. men, reglerna är ganska naturliga, och handlar ofta om "dra ett kort, läs vad som händer"

Så, så länge någon eller några runt bordet kan reglerna, så kan även nybörjare uppskatta spelet. Särskilt med tanke på att det är ett samarbets-spel, där spelarna ställs mot spelet själv.