En typ av spel som blivit ganska vanlig på sistone är s.k Deck Building games. Det är kortspel (även om det finns liknande spel på samma princip men där man använder tärningar ist. för kort, t.ex) som alla har samma grund-struktur. 

Det här spelen kan antingen vara två-spelar-spel (som Star Realms) eller flerspelarspel som t.ex Legendary: A Marvel Deck Building game. Spelen fungerar så att du ska köpa på dig kort till "din" kortlek, samtidigt som du anfaller motståndaren, alternativt de fiender som spelas ut på bordet. Det varierar lite från spel till spel.

Du har ett antal kort på handen, t.ex 5. Varje kort har ett köp-värde och inte helt sällan ett anfallsvärde (beroende på spel). Det kan också ha en text som beskriver en specialförmåga. När det är din tur spelar du ut alla dina kort och räknar ihop kortens totala köpvärde, och totala anfallsvärdet (om det finns sådant i spelet du spelar). På bordet ligger det alltid ett antal kort som är "till salu". Med de köp-poäng du fått ihop av din hand kan du köpa till dig av de kort som ligger på bordet. De hamnar då i din kortlek, oftast i släng-högen. När din runda är slut lägger du alla korten du spelat ut i släng-högen, och drar fem nya kort (eller hur många det nu är) från din dra-nya-kort-hög (i brist på bättre ord). När den är slut, blandar du korten i din slänghög och skapar en ny hög att dra kort från. På det sättet kommer de kort du nyss köpte med när du drar nya kort om ett tag.

Oftast är korten man har när man startar ganska dåliga, så man försöker köpa på sig bättre och bättre kort till sin lek. Gärna med någon form av tanke eller strategi bakom. 

Så, sammanfattningsvis

  1. När det är din tur spelar du ut alla korten på handen
  2. Räkna ihop köp-poäng, anfalls-poäng och utför texten som står på korten
  3. Köp nya kort, och lägg dem på slänghögen
  4. Släng dina nyss utspelade kort på slänghögen
  5. Dra nya kort. Om högen du drar från tagit slut, blanda korten i slänghögen, och gör en ny hög av dem

Utöver det här så fungerar spelen väldigt olika. I Star Realms så ska man anfalla motståndaren, i Legendary: A Marvel Deck Building game så använder man anfallspoängen för att besegra fiender som finns på bordet. I spelet Dominion (som jag inte har skrivit om än, men som brukar räknas som det första spelet av den här typen) ska man bygga upp ett rike. Men, grunden är hela tiden den här att man köper på sig sin kortlek allteftersom man spelar spelet.

Jag tycker det här är en trevlig spelform, och det finns många intressanta spel att välja mellan inom den här formen.

Lista över Deck Building Games: