Det man i normala fall tänker på när man spelar spel är att spelarna spelar mot varandra. Men, det finns en kategori spel som bryter mot det här. Istället för att spela mot varandra, så spelar spelarna med varandra, mot spelet. Det kan t.ex vara att man spelar tillsammans för att klara sig igenom ett visst äventyr eller uppdrag, som i Lord of the Rings LCG. Där har man var sin kortlek, och en handfull hjältar vardera, och så ska man spela sig genom olika äventyr, i form av "äventyrs-kortlekar", med olika kort och regler beroende på vilket äventyr man spelar igenom.

En annan variant är spel där man befinner sig i en situation som ständigt förvärras. Ett sådant är Forbidden Desert, men det finns andra som t.ex Fire Rescue: Flashpoint. I det ska man släcka ett hus som brinner, och varje runda bryter det ut nya bränder. Ett liknande spel är The Captain Is Dead, där man ska reparera ett skepp samtidigt som det anfalls av fiender. Båda dessa spel är mer av brädspelstyp. 

Jag gillar den här typen av spel, och det är kul att tillsammans arbeta mot ett gemensamt mål. Däremot kan det vara ett litet antiklimax, framförallt när man misslyckas med ett uppdrag. Då sitter man mest där och känner "Jaha". Klarar man det så är det självklart kul, men på det hela taget kan jag uppleva att den där nerven som finns när man spelar mot andra, den saknas. Det är ändå ett skönt avbräck mot det vanliga sättet att spela, och det finns många riktigt bra spel inom den här kategorin.